Masterszwemmen

________________________________________________________________________________________

Zwemmen is de ideale bewegingsvorm. Het bevordert de bloedcirculatie en verbetert de hart- en longcapaciteit. Bovendien vermindert het stress, verbrandt vet en ontwikkelt spieren. Zwemmen levert weinig blessures op.

Waarom zijn dan alle zwembaden niet overvol? Waarschijnlijk omdat niet iedereen de motivatie, toewijding of de gelegenheid heeft regelmatig te zwemmen om de conditie te verbeteren.

Zwemmen voor 20-plussers

Lid worden van een zwemclub maakt dat gemakkelijker. Vooral wanneer die zwemclub uren beschikbaar stelt voor het masterszwemmen. Masterszwemmen is zwemmen voor 20-plussers die werken aan conditieverbetering. Maar we stellen wel enkele eisen aan nieuwe leden, zoals het beheersen van minimaal 3 zwemslagen en een minimum leeftijd van 20 jaar. Een zwemverleden is een pré.

Zwemmen bij een vereniging geeft meer voldoening dan wanneer je ‘zo maar’ af en toe wat baantjes trekt. Het brengt regelmaat in de gang naar het zwembad en door deskundige begeleiding wordt de zwemtechniek verbeterd. Verder doe je sociale contacten op met mensen die dezelfde interesse hebben.

Het masterszwemmen heeft in Nederland duizenden beoefenaars. Van 20 tot 90 jaar en zelfs nog ouder! Wedstrijden Er zijn masters die alleen voor het verbeteren van hun conditie wekelijks één of meerdere keren zwemmen. Er zijn echter ook masters die meer willen. Zij willen hun vooruitgang wel eens testen. Dat kan tijdens speciaal voor masters georganiseerde wedstrijden. Er zijn heel veel evenementen op regionaal, nationaal, Europees en wereldniveau. Daarbij worden afstanden gezwommen van 25 meter tot 5 kilometer. En voor de echte ‘die hards’ zijn er nog langere afstanden.

Als master zwem je tegen leeftijdgenoten. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen van vijf jaar: 25-29, 30-34, enzovoort. Iedereen kan meedoen, ook al heb je in je jeugdjaren nog nooit aan wedstrijden meegedaan. Er zijn zeker voor de kortere afstanden geen beperkingen, zoals limieten.

Immers, het internationale mastersmotto is:

  • fitness, friendship and understanding.

Overigens zijn er ook mastersdisciplines in waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en openwaterzwemmen.

Deze specialisaties worden bij Neptunus niet gegeven.

Masterswedstrijden worden vaak afgesloten met een gezamenlijke maaltijd of feestavond. Deelname aan internationale wedstrijden wordt vaak gecombineerd met een (korte) vakantie. Wie aan masterszwemmen wil doen moet lid zijn bij een KNZB aangesloten vereniging, bijvoorbeeld Neptunus.

In 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 werd de mastersgroep van Neptunus Gelders Kampioen.

Ter overweging:

Je stopt niet met sporten omdat je ouder wordt, je wordt ouder als je stopt met sporten

Deelname

Het verbeteren van de conditie en techniek staat centraal in de wekelijkse training op woensdagavond in zwembad de Grote Koppel (Arnhem-Zuid). Heb je na het lezen zin om mee te trainen, kom dan eens kijken.

We geven je dan alle informatie over deze vorm van conditiezwemmen. Neem wel zwemkleding mee om alvast het mastersgevoel te ervaren. Word je lid (voor de kosten hoef je het niet te laten) dan is automatische incasso verplicht. De contributietarieven vind je op deze pagina.

N.B.: Contributie betalen kan alleen door middel van een automatische incasso. Zodra het inschrijvingsformulier en de machtiging zijn ontvangen word je definitief lid. Hiervan ontvang je een bevestiging.

Mastersprint

Mastersprint is het onmisbare lijfblad voor de ervaren masterzwemmer. Hierin vind je wedstrijdinformatie, gezwommen tijden en records, verslagen van (inter)nationale wedstrijden, de internationale kalender, enzovoorts. Klik hier om naar de kalender van Mastersprint te gaan.

Leden welkom

Nieuwe leden zijn van harte welkom!

Training wordt gegeven op
woensdag van 20.15 – 21.00 uur
in het wedstrijdbad van De Grote Koppel, Olympus 29, Arnhem


Voor meer informatie, neem contact op via e-mail
wedstrijdzwemmen@neptunus-arnhem.nl